Despre coniac

Este tehnic un brandy, un distilat de vin inventat de olandezi. Acestia distilau vinul pentru a-l transporta din Franta catre tarile nordice. In acest fel “vinul” putea fi transportat in cantitati mai mari si nici nu se acrea pe drum.  Producatorii au perfectionat metoda olandeza inventand dubla distilare si invechirea in butoaie de stejar. Incepand cu 1909, pot fi denumite cognac doar bauturile care au fost distilate din strugurii recoltati in regiunea care poarta acest nume.  Cele mai cunoscute zone din aceasta regiune sunt: Grand Champagne, unde este facut cel mai bun coniac, cu un buchet floral deosebit, Petite Champagne, Borderiers, unde se face un coniac delicat, cu aroma de violete, Fins Bois, unde coniacul se maturizeaza repede si are o aroma de struguri proaspat presati, Bons Bois si Bois Ordinaires.

Dupa ce a fost distilat, coniacul trebuie invechit, iar acest proces trebuie sa dureze minimum doi ani. Insa specialistii spun ca un coniac bun poate ajunge la apogeu doar dupa 50-60 de ani. Cand coniacul a atins varsta dorita de distilator e mutat in damigene de sticla, oprindu-se astfel invechirea. Apoi este combinat in diverse cupaje inainte de a ajunge in sticle si vandut. Totusi, producatorii nu trec nici un an pe etichete, deoarece in sticle sunt amestecate licori de varste si origini diferite.

Coniacul se bea intr-un pahar burtos cu gura stramta (paharul tulipe). Torni in el doua degete de coniac si-l incalzesti in palme 10 minute. Apoi, dupa ce vaporii de alcool s-au rarefiat, il poti mirosi si gusta cu sorbituri mici. Licoarea trebuie sorbita cu varful limbii, plimbata pe cerul gurii si abia dupa aceea poate fi inghitita.

Clasificari pentru brandy:

Armagnac

VS= min 2 ani in butoaie

VSOP= min 5 ani in butoaie

XO= min 6 ani in butoaie

Hors d’Age= min 10 ani in butoaie

Vintage= toti strugurii folositi trebuie sa fie din recolta mentionata pe eticheta

 

Calvados (brandy facut din mere)

Fine/ Three Stars = 2 ani in butoaie

Vieux/ Reserve = 3 ani in butoaie

VO/VSOP/ Vieille Reserve= 4 ani

XO/Napoleon/ Extra/ Hors d’Age/ Age Inconu = min 6 ani

 

Coniac

VS= 2 ani

VSOP= 4 ani

XO/ Hors d’Age/ Napoleon/ Extra = min 6 ani

Vintage= toti strugurii folositi trebuie sa fie din recolta mentionata pe eticheta

Adaugă comentariul tău