Sangria. Un cocktail, mai multe retete

sangriaMICSangria a devenit extrem de populară în ultimul secol și există atât de multe rețete numai în țara sa de origine încât spaniolilor le este greu să decidă care este cea primordială. În linii mari, cei mai mulți o preferă “fresh” cu vin roșu, suc de lămâie, câteva fructe și un pic de vermut sau sherry, alții o vor mai aromată și adaugă tot felul de mirodenii în ea, precum scorțișoară sau cuișoare, iar alții o preferă cât mai tare și pun, alături de vin și fructe, și alte băuturi la alegere, în cantități mai mici sau mai mari, după gust: votcă, brandy, gin sau rom. Ingredientul de bază este, evident, vinul roșu. Care trebuie să fie sec, tânăr, ușor și cu aciditate crescută. Cu descrierea asta se potrivesc o sumedenie de soiuri, precum Cabernet, Merlot, Zinfandel sau Beaujolais. Însă eu vă invit să căutați un Tempranillo de Rioja, un strugure care este cules devreme, cu arome subtile și cu gust sprințar, din cea mai cunoscută regiune viticolă din Spania. Apoi sunt fructele, care trebuie să fie în proporție covârșitoare citrice și care trebuie lăsate să fermenteze cu vinul la rece măcar trei ore. Aveți nevoie o sticlă de vin roșu, deșertată într-un bol generos, în care mai adăugăm sucul unei lămâi și cel al unei portocale. Apoi o lămâie, o portocală și un măr tăiate în bucăți mici, 150-200 ml de miere sau sirop de agave și un pahar de brandy, whisky, coniac sau Cointreau. Acest amestec este lăsat acoperit câteva ore în frigider. Cu cât apucă să stea mai mult cu atât mai bine. Înainte de servire, adăugați cam 250 ml de apă minerală și gheață din belșug. Cantitatea rezultată este suficientă pentru patru persoane. În funcție de gust puteți adăuga în amestecul inițial orice băutură sau mirodenie care vă face cu ochiul în cămară. Însă în cantități mici, pentru că altfel sangria riscă să-și piardă gustul autentic sau, mai rău, să se transforme într-o bombă cu efect întârziat.

Alte rețete care merită încercate: 

White Peach Sangria

3 piersici albe zemoase taiate in felii, un paharel de schnaps de piersici (Archers sau Peach Tree) și o sticlă de Prosecco Brut sunt amestecate într-un vas mare și ținute câteva ore la frigider. Înainte de a fi servită băutura, adăugați câteva cuburi de gheață, apă minerală, câteva frunze de mentă și câteva felii de lămâie

Spring Sangria

Amestecați într-un vas un paharel de limoncello, un pahar de zmeură, un pahar de căpșuni și o sticlă de Prosecco Rosato. Țineți amestecul câteva ore la frigider apoi adăugați câteva felii de lămâie, gheață și un pic de apă minerală

Mojito Sangria

Amestecați într-un vas trei lime, un manunchi de frunze de mentă, trei linguri de sirop de agave sau miere, un ananas mic, taiat bucăți, o sticlă de vin alb (Sauvignon blanc sau Pinot Grigio), o jumătare de pahar de rom, un pahar de suc de ananas. După ce ați ținut destul amestecul în frigider, adăugați câteva felii de lămâie, apă minerală și gheață

Spiced Sangria

Într-un vas amestecați un pahar de rom spiced, un măr și o portocală tăiate bucăți, o sticlă de vin roșu sec și două trei bucăți de ghimbir tăiate mărunt. Lăsați amestecul la frigider o vreme apoi garnisiți cu felii de lămâie, gheață și bere de ghimbir după gust.

 

 

Adaugă comentariul tău