Vinurile din Spania
Spania are una dintre cele mai intinse suprafete viticole din lume (cca 1,2 milioane de ha). Desi multe dintre acestea se afla in zone aride si au productii mici, tara ramane totusi cel de-al treilea mare producator de vinuri din lume, cu 34.8 milioane de hectolitri pe an. Vinul clasic spaniol este in mod obisnuit unul rosu, realizat din soiul Tempranillo, cu arome de fragi si zmeura si o nuanta de lemn ars.
Cele mai apreciate vinuri se produc in zona Rioja, celebra tocmai pentru licorile obtinute din acest soi de struguri local. In Navarra se cultiva Cabernet Sauvignon si Merlot, care dau vinuri cu aroma de cirese, iar in Catalonia se fac vinuri rosii cunoscute in intreaga lume precum Penedes si Priorat, produse tot din soiuri locale. Vinurile albe sunt produse cu succes mai ales in zonele Rueda si Galicia.
La uimitoarea diversitate a vinurilor spaniole se adauga cava si sherry. Realizat din soiul Palomino, din Andaluzia, sherry este considerat cel mai vechi vin premium din lume, fiind produs de mai bine de 2000 de ani